Hugo Chavez'i yaşarken efsaneleştiren neydi?

7 Mart 2013 Perşembe

Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i yaşarken efsaneleştiren neydi? Venezüelalılar niçin üç dönem üst üste Chavez'i seçti? Chavez'in ardından, Amerika da dahil olmak üzere, tüm dünya liderlerinin taziye mesajı yayınlamasının sebebi neydi? Bütün bu soruların yanıtları Chavez'in programında gizliydi...

Chavez, 19'uncu yüzyılda ülkeyi İspanyol sömürgeciliğinden kurtarmış olan Bolivar'ın yolunu takip etti.

Chavez, halkın yüzde 55 oyuyla iktidara gelir gelmez, Venezüela'yı, Amerika'nın dayattığı neoliberal politikalardan kurtarmak için savaş açtı.
 
Venezüela dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisiydi. Ancak gelirler uluslararası karteller arasında paylaşılıyordu. Venezüela halkının büyük çoğunluğu ise yoksullukla savaşıyordu. 

Chavez'in iktidarının birinci yılında, halk oylarıyla meclis, kurucu meclis ilan edildi ve Venezüela'nın milli anayasası yüzde 71 oyla kabul edildi. Bolivar ideolojisi devletin temel felsefesi oldu, merkez bankası bağımsızlaştırıldı, devletin ekonomiye müdahalesi olanaklı kılındı ve sağlık hizmetlerinin halka ücretsiz verilmesi anaysal güvenceye alındı.

Chavez, halkı yönetime dahil etmek ve bilinçlendirmek için Venezüelalılarla doğrudan temas kurdu. Televizyon programına çıkıp halkın sorunlarını dinledi. Herkes Chavez'le konuşabildi. 

Chavez, petrol üretimi ve satışında OPEC'le hareket edilmesi gerektiğine karar verdi. Hidrokarbon Yasası ile, Venezüela'ın yabancı şirketlerle yaptığı petrol yatırımlarında hisse payı yüzde 51'e çıkarıldı. Petrol işletmelerinin en az yüzde 30'unun da devlete devri öngörüldü. Petrolden gelen gelir, okul, hastane, eğitim kurumu ve halka ucuz besin sağlanması için kullanıldı. Tüm bular içinse ordu görevlendirildi. Böylece ordu ile millet birlikteliği sağlandı.

5 bin hektarın üzerinde toprağa sahip olmak yasaklandı. Boş araziler devlete devredildi ve topraksız köylüye toprak verildi. Çiftçi kooperatifleri kuruldu, çiftçilere faizsiz kredi verildi.

Çiftçi kooperatiflerinden satın alınan ürünler, yoksul mahallelerde açılan "Mercal" adında marketlerde düşük fiyata halka sunuldu. Mercaller süper marketlerin de sonunu getirdi.

Yoksulların yaşadığı mahallelere çok sayıda sağlık ocağı ve hastane kuruldu.

Okullarda tüm öğrencilere ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği dağıtımı sağlandı. 2004'te kabul edilen içşilerin beslenmesi kanunuyla, 20'den fazla kişi çalıştırılan işyerlerinde, işçilere günde bir öğün sıcak yemek yiyebilecekleri kartlar verildi. 

Chavez iktidarının 2007'den 2012'ye kadar süren dönemi, kapitalizma karşı tam bir meydan okuma oldu. Bin 87 özel şirket kamulaştırıldı. Mc Donald's'lar ülke genelinde kapatıldı. Amerika'nın petrol devi Exxon Mobil'in OIrinoco bölgesindeki varlıklarına el konuldu. Şirketler Chavez ve Venezüela yönetimine kaşrı birçok dava açtı. Ancak Chavez bu kez de, geri kalan tüm düğer şirketleri kamulaştırmakla tehdit etti. 

Chavez, Venezüela'nın Asya ülkeleriyle ilişkisini ilerletti. Rusya, Çin, Suriye ve İran'la yakın ilişkiler kurdu. 

Bolivar'ın tüm Latin Amerika'yı her türlü sömürü zincirinden kurtarmak için tek bir örgüt çatısı altında toplama hedefi Chavez'in önderliğinde gerçeğe dönüştü. 4 Aralık 2011 tarihinde Latin Amerika ve Karayip bölgesindeki 33 devletin tümü  Latin Amerika ve Karayip Devletler Topluluğu çatısı altında bir araya geldi. 

Chavez, 2004'te Fidel Castro ile birlikte Amerikan Halkları için Bolivarcı Alternatif, kısaltılmış adıyla ALBA'yı kurdu. ALBA;  Amerika ve emperyalist devletlerin sömürgeci anlayışına karşı bölge ülkelerini korumayı amaçlıyordu. Birliğe daha sonra  Ekvator, Uruguay, Dominik Cumhuriyeti, Bolivya, Nikaragua da katıldı. Cahez, ALBA ükelerine ucuz petrol sağladı.

ulusalkanal.com.tr Esra Atalay
Sitene Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com