'O AN'

31 Mart 2012 Cumartesi




Bülent Ecevit'e muhteşem vedanın saklı 'o' anların biri gibi bir fotoğraf... Demokratik Sol Parti Genel Merkezi... Ecevit'in naaşının parti binasına getirildiği sırada Anadolu Ajansı'ndan Volkan Furuncu emek verip parti binasının çatısına çıkınca güvercinden ve kalabalıktan armağanını alıyor. Elbette ak güvercin içgüdüsüyle aşağıdaki kalabalığın hareketliliğini izliyor. Ama 'o' an adeta sessiz bir diyaloğu konuşturuyor. Güvercinde Ecevit'le birlikte simgeleşmenin aşinalığı var... Beyaz güvercin bir yandan naaşı bir yandan da Ecevit posterini bakış açısı içine alırken 'o' an'da  ''Bak gördün mü sana hatta birlikteliğimize layık bir uğurlama oluyor'' ifadesi şekle bürünüyor.






Fotoğraf Ağustos 2006'da çekildi. O günlerde orada Güney Afrika'nın Johannesburg kenti varoşlarında kolera salgını vardı. Birleşmiş Milletler insani gelişim raporu yayımlanınca AP Ajansı 'o' an'ı yeniden abonelerine gönderdi. 'O' an'da temiz ve temel standartlara sahip su yokluğundan yılda 2 milyon çocuğun ölümü vardı. 'O' an'da ishalin çocuk ölümlerinde ikinci sebeb oluşu gezinmekteydi. 'O' an'da 2 milyon çocuğun ölümünün kesinlikle önlenebilir oluşu da yer almaktaydı. 'O' an'da ışık pis suyun üzerinde ne kadar bıksınsa çocuğun ayaklarında o kadar sevecendi. Uzatıyorum ama 'o' an dürtüyor... İçinde bulunduğumuz koşullarda çocuğa merhamet ışığa mı düşmüştü? yani 'o' an'da sevecenliği ışığa yükleme benzetmesinin gerisinde yatan çaresizlik de mi vardı...



Vietnam başkenti Ho Chi Minh kentinde bir seyyar satıcı. Usta fotoğrafçı David Longstreath renklerin berraklığının ve netliğin kenarda köşede kalmış bir hayatı kutsadığı anı yakalıyor. Bütün bunlar ve kadının ifadesi biraraya gelince 'o' anakıp giden hayata umudun kıyısında gezinen alçakgönüllü ama kararlı bir direnişi konuşturuyor.



Almanya Gorleben... Burada bir nükleer atık deposu var. Nükleer karşıtı gruplar epey uzaktan Fransa'nın güneyindeki bir tesisten buraya gönderilen nükleer atıkları nedeniyle bir protesto gösterisi yapıyorlar. AP Ajansı'ndan Kai-uwe Knoth protestoculardan birinin maskesini ön plana koyup protesto için yakılan ateşi çerçeveye alıyor. Böylece nükleerden korkuyu yansıtan maskedeki çala kalem çizgilerin gerisindeki samimiyet ateşin rengi ve ışığı sayesinde beliriveriyor.



Keşmir'deki Dal Gölü dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında... Oradan bir 'o' an... Keşmirli bir aile Dal Gölü'nün pastoral dokusuna uygun tekne evlerine gidiyor. Göle açılan doğal kanallardan birindeki bu manzarada insan ve doğa arasındaki uyumu keşfetmek hiç de zor değil. Tabiat da bunun farkında kiinsanlara yosun ve sonbahar yaprakları desenleriyle bezediği mevsimlik bir halı sunarak huzurlu bir ev hali tablosu oluşturuyor.



İngiltere Premier Ligi'nde Chelsea ile Watford arasında oynanan karşılaşmada Chelsea'nin oyuncusu Frank Lampard topa sıçrıyor. AP'den San Tan futbolda güç kontrolünun anlık estetiğin ve konsantrasyonun topla esprili kaynaşmasını kayda geçiriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com