Uğur Mumcu / ''İRTİCA''

14 Aralık 2010 Salı

''İRTİCA''

Atatürk'ün Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt ne güzel söylemiş:-Demokrasinin nasibi irticanın elinde oyuncak olmak değildir.

Yakın tarihimizde birçok parti,kişi,ya da siyasal kuruluş ''irtica'' kaynaklarını birer sıçrama tahtası gibi kullanmış;fakat bunların herbirinin sonu,çıkmaz sokaklarda noktalanmıştır!

İrtica başlıbaşına bir sömürü kaynağıdır.Ekonomik sömürünün siyasal amaçlarla perdelenmesi,çoğu kez din sömürüsü ile ortaya çıkıyor.Dinsel sömürünün ardında ekonomik sömürünün siyasal çarkları döndürülüyor.

Geri bıraktırılmış ülkelerde,emekçi sınıf ve tabakaları bu çarkların dişlilerinden kurtarmak pek kolay olmuyor.Yüzyıllarca süren bir sömürüdür bu.Hemen hemen her yerde,din ve mezhep kışkırtmaları ve inanç sömürüsü,sınıf bilincinin yoğunlaşmasını engellemiştir.Ulusal bilinç,sınıf bilinciyle içiçedir.Ulusal ve sınıfsal bilincin karşıtı,'ümmet' düşünesinden kaynaklanan siyasal akımlardır.

Dinsel sömürü kaynaklarına el atanlar,zaman zaman siyasal başarılar elde ederler.Yakın tarihimizde II.Abdülhamid'in,1950-60 döneminde irtica sakalını okşayan Menderes'in ve camilerde poz poz resimler çektiren Demirel'in bu yollarla siyasal etkinliklerini artırdıkları bir gerçektir.

Bunun yanında bir gerçek daha var:''irtica'',din sömürüsüyle etkinlik kazanmaya çalışanlara hiçbir zaman ''yar'' olmuyor.İşte Abdülhamid'in sonu.İşte Menderes'in acıklı serüveni,işte Demirel'in düştüğü açmazlar...

Atatürk'ün Adalet Bakanı Bozkurt,''Demokrasinin nasibi irticanın elinde oyuncak olmak değildir'' derken,çok ilerisini görmüş;Said-i Nursiler'den Pilavoğlular'a,Pilavoğlular'dan Menderesler'e,Bayarlar'a,Demireller',Erbakanlar'a ve Türkeş'lere kadar uzanan siyasal çizginin korkunç karanlığını işaret etmiştir.

İrtica silahı,şimdi MHP elinde görülüyo.''İslamcı görüş'',''Türk-İslam Sentezi'' gibi düşüncelere MHP yanlısı yayın organlarında sık sık rastlanıyor.MHP Genel Başkanı Türkeş'in,durup dururken,''mübarek haç seferini eda'' için Suudi Arabistan'a gitmesi aynı siyasal amacın gözle görünür görüntülerinden biridir.

MSP de bunun farkındadır.MHP ile MSP arasındaki çelişkiyi o kadar derin,o kadar uzlaşmaz gibi göstermek elbette yanlıştır.Geçmiş beraberlikleri,en azından bu gibi savları yalanlar.Fakat bir gerçeği daha görmezlikten gelmeyelim:MHP,MSP'nin oy depolarına göz dikmiştir.Bu yüzden MHP ile MSP arasında gizli bir kapışma içten içe yürümektedir.

İrtica ile oynayan,ateşle oynar!Bunun örneklerini yakın tarihimiz birçok kez kanıtlamıştır.MHP,bu konuda,''Her zaman papaz pilav yemez'' kuralına inanıyorsa,Türkiye'de bu işlere ''papaz''ların değil,''imamların'' karıştığını anımsatmakta yarar görürüz.

İrtica ile oynayan kendi mezarını kazar ve imamlar,bilindiği gibi,bu ''defin merasiminde'' yanlızca ''fatiha'' okurlar.

(Cumhuriyet,10 Ocak 1979)

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com