Rusya'dan sert uyarı!

20 Mart 2013 Çarşamba

'İstanbul'da alınan kararlar sadece...'

RUSYA Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Genel Müdürlüğü, Suriye’de yasadışı silahlı grupların kimyasal silah kullandığına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Olup biteni Suriye krizindeki gelişmelerin son derece endişe verici ve tehlikeli bir aşaması olarak değerlendiriyoruz. Kitle imha silahlarının militanların ellerine geçmesi bizi son derece kaygılandırmaktadır" denildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Genel Müdürlüğü, açıklaması şöyle; "Şam’dan gelen bilgilere göre, 19 Mart günü sabahın erken saatlerinde Halep vilayetinde silahlı muhalefetın kimyasal silah kullanma vakası kaydedilmiştir. Toksik maddeyle donatılmış cephanenin patlaması sonucunda 16 kişi hayatını kaybetmiş, 100 civarında ise yaralanmıştır. Olup biteni Suriye krizindeki gelişmelerin son derece endişe verici ve tehlikeli bir aşaması olarak değerlendiriyoruz. Kitle imha silahlarının militanların ellerine geçmesi bizi son derece kaygılandırmaktadır. Bu olay Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki durumu daha da kötüleştirir ve bu ülkedeki cepheleşmeyi yeni bir safhaya çıkarmaktadır. Eylem grubunun 30 Haziran 2012 tarihli Genevre Bildirisi’nde öngörüldüğü gibi Suriye’nin tüm sağduyulu güçlerini şiddetten vazgeçip görüşme masası başında siyasi bir çözüm doğrultusunda somut adımları atmaya tekrar çağırıyoruz."

BU KARARLAR DURUMU AĞIRLAŞTIRIR

RUSYA Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü A.K.Lukaşeviç, Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonunun gerçekleştirdiği ’Başbakan seçimleri’ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Lukaşeviç,"Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (UK), bu adımı Suriye krizinin barış çözümünün görevlerine katkı sağlamayacak ve eylem grubunun 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisinin ruh ve metnine tümüyle aykırı bir adım olarak derin üzüntüyle karşılanmıştır. İstanbul’da alınan karar sadece Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki iç istikrarsızlık durumunu ağırlaştırabilir" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü A.K.Lukaşeviç’i açıklaması şöyle; "İstanbul’da 18 Mart’ta düzenlenen toplantıda Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (UK), hükümete karşı güçlerin kontrolüne geçen Suriye topraklarının bir kısmını yönetmek amacıyla ’geçici hükümet’i oluşturmakla görevlendirilen ’Başbakan’ mevkiine sürekli olarak ABD’de yaşamakta olan telekomünikasyon uzmanı Gassan Hito’yu seçmiştir. Moskova’da UK’nun bu adımı, Suriye krizinin barış çözümünün görevlerine katkı sağlamayacak ve Eylem Grubunun 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisinin ruh ve metnine tümüyle aykırı bir adım olarak derin üzüntüyle karşılanmıştır. İstanbul’da alınan karar sadece Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki iç istikrarsızlık durumunu ağırlaştırabilir. Bu karar ülkenin parçalanması perspektifini kalıcılaştırmakta olup yalnız meşru hükümeti destekleyenleri değil koalisyona katılmayan muhalif örgütleri de sürecin dışında bırakmaktadır. Özellikle G.Hito’nun ilk demeçlerini gözönünde bulundurarak, bu adımı UK’nun Şubat’ta yapılmış olan vaatedici açıklamalardan 11 Kasım 2012 tarihli Doha Bildirisinin uzlaşmaz üslübuna dönüşün olarak vasıflandırmaktayız. Rusya eskisi gibi, çözüm yolunu tüm şiddetin durdurulması ve Cenevre Bildirisinde öngörüldüğü gibi ülkenin geleceği konusunda Suriye Hükümeti ile muhalefet arasında somut mutabakatların sağlanmasında görmektedir. Tüm ilgili tarafları bu süreci engellememeye ve anılan çözüme katkı sağlamaya tekrar çağırıyoruz."
DHA (gazetevatan.com)
Sitene Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com