Danıştay kararının ardından kadın avukatlar duruşma salonuna başörtüleri ile girmeye başladı.
İstanbul adliyesinde duruşma salonuna giren kadın avukat hakkında hakim müdahil vekilin türbanlı olduğu görüldüğü’ diye tutanak tuttu. Danıştay kararının kendisine tebliğ edilmediğini belirten hakim, bu durumu baroya bildirmesi gerektiğini belirtti.
Danıştay 8. Dairesi, dün Türkiye Barolar Birliği’nin avukatların “mahkemelerde başları açık şekilde görev yapacağına” ilişkin meslek kuralının yürütmesini durdurdu. Bu kararın ardından bugün avukatlar duruşmalara türbanla girmeye başladı.
TÜRBANLI AVUKAT SALONDA
Bir hakaret davasında müdahil avukat Şule Dağlı Gökkılıç da duruşmaya türbanlı girdi. Duruşmada kadın hakim, avukata “Bu şekilde mi duruşmaya gireceksiniz?” diye sordu. Avukatın Gökkılıç’ın “Evet. Danıştay’ın bu yönde bir kararı var.” cevabı üzerine hakim “Karara ilişkin bir yazı gelmedi bana. Bu durumu tutanak altına alıp baroya bildireceğim” yanıtını verdi. Hakim duruşma tutanağına “Müdahil vekilinin türbanlı olduğu görüldü” diye yazdırdıktan sonra avukata söz verdi. Avukat Şule Dağlı Gökkılıç da “Danıştay 8. Dairesi, 2012/5257 dosyalı kararına binaen Türkiye Barolar Birliği’nin 20. maddesinin başı açık’ ibaresinin yürütmesini durdurma kararı vermiştir. Bu nedenle davalara başım kapalı giriyorum” dedi. Duruşma da sonra normal seyrinde devam etti.
AVUKAT GÖKKILIÇ: MUTLUYUZ
Adliye çıkışında bir açıklama yapan Avukat Gökkılıç, “Tabii ki mutluyuz. Yıllardan beri verdiğimiz bir mücadelemiz vardı. Bu mücadelenin sonucunda Danıştay’ın da haklı bir karar verdiğini düşünüyoruz. Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları 20. maddesinde düzenlenen bir durum söz konusuydu yasağı teşkil eden. Bu maddede, avukatlar mahkemelerde başı açık olarak görev yapar diyor. Anayasa da, hak ve özgürlükler kanunlu sınırlanır diyor. Kanun değil, yönetmelik değil ancak meslek kuralı ile bize bu yasakçı tavır uygulanıyor.” diye konuştu.
HAKİM TUTANAK TUTTU
Danıştay kararından sonraki ilk günde duruşmaya türbanı ile girdiğini belirten avukat Gökkılıç, “Tabii ki bir tedirginlik vardı. Hakim Bu konu ile ilgili bana gelmiş bir tebliğ yok. Ben bu durumu zapta geçmek durumundayım.’ dedi ve tutanak tuttu. Ben de kendisine Danıştay’ın kararını hatırlattım. Ama kendisi bu durumu Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’na bildireceğini söyledi.” dedi.
sözcü.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder
Teşekkürler...