Müze camiye çevrildi

28 Ocak 2013 Pazartesi

Ömer Çelik’e ilk soru önergesini CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci verdi.

Kabine değişikliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine getirilen Ömer Çelik’e ilk soru önergesini CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci verdi. Ekinci önergesinde, İznik’teki Ayasofya Müzesi’nin hangi gerekçeyle camiye çevrildiğini sordu.
Kemal Ekinci, TBMM Başkanlığına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle gönderdiği soru önergesinde, İznik’in M.Ö. 2 bin 500 yılına kadar uzanan geçmişini hatırlatarak, İznik Ayasofya Kilisesi’nin yapım tarihi bilinmemekle birlikte 787 yılında Hıristiyan dünya için önemli kabul edilen 7’inci konsülün bu kilisede toplandığını ve Türklerin, fetih geleneklerine uygun olarak Ayasofya Kilisesi’nin 1331 yılında Orhan Gazi Camisi’ne dönüştürüldüğünü söyledi.
Cumhuriyet Dönemi ile başlayan uygarlıklara ve ortak dini mabetlere hoşgörü anlayışı çerçevesinde, farklı inanç guruplarınca kutsallaştırılan mekanların ibadete kapatılarak müze, kültür merkezi, ziyarete açık tarihi mekanlar şeklinde yeniden düzenlendiğini vurgulayan Ekinci, bunlara örnek olarak İstanbul Ayasofya Camii- Kilisesi, Kars Ortadoks Kadetrali, Meryem Ana Kilisesi’ni örnek gösterdi.
“MÜZE İKEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
İznik Ayasofya Kilisesi de bu kapsamda müzeye dönüştürüldüğünü kaydeden Ekinci, şöyle devam etti:
“Tarihe tanıklık ederek hizmet veren bu müze 2007 yılında yapılan bir restorasyon çalışması ile yeniden camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştır. Bakanlığın kimi tarihi binaları onarması kültürümüz ve mirasçısı olduğumuz uygarlıklar açısından önemlidir. Siyasi İktidar ‘Medeniyetler İttifakı’, ‘Dinlerarası DiYalog’ gibi organizasyonlarda yer aldığını, bütün inanç gruplarına saygılı olduğunu, hatta buna örnek olarak Akdamar Kilisesi’nin Onarımının yapıldığını Yurt dışında, Yurt içinde her fırsatta sözcüleri aracılığı ile dile getirmektedir. Anlaşılmayan bu hoşgörü anlayışının neden İznik’te geçerli olmadığıdır.”
Ekinci, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti: “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Mülkiyetinde olan “Anıtsal Yapı “olarak tescilli Ayasofya (Kilise – Camii) Müzesi hangi gerekçe ile Camii’ye çevrildi? İznik’te İbadethane sıkıntısı yaşanmakta mıdır? Eğer böyle bir sıkıntı yaşanmakta ise Diyanet İşleri Başkanlığı veya Türkiye Diyanet Vakfı bütçelerinden yeni camiler yapılamaz mı? Yüzyılın Barış Projesi olarak adlandırılan Medeniyetler İttifakı Projesi’ne taraf olan ülkelerde, günümüzde İznik’tekine benzer uygulamalar var mıdır? Bu kapsamda kiliseye, sinagoga, havraya çevrilen cami, mescit külliye benzeri İslami yapılar var mıdır? Var ise bunlar hangi ülkelerdedir? (DHA)
Sitene Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com