Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine sınırlama

18 Ocak 2013 Cuma

AKP’nin açılım hamlesiyle yoğunlaşan Bölünme anayasası çalışmalarında, Cumhurbaşkanı’nın kanunları yayımlama yetkisine sınırlama istendi. AKP, Cumhurbaşkanlığı’na atıf yapılan yerlere Başkanlık kelimesini Kırmızı ifadelerle yazdırdı. Öneriye göre Cumhurbaşkanının kanunları inceleme süresi 15 günden 10’a düşürüldü, son imza yetkisi Meclis Başkanı’na verildi.

Açılım ile birlikte hız kazanan bölünme Anayasası sürecinde Cumhurbaşkanı’nın yetkileri masaya yatırıldı. Başkanlık önerisi konusunda geri adım atmayan AKP, metinde Cumhurbaşkanı’na atıf yapılan yerlere “Başkan” sözcüğünü kırmızı ifadelerle yazdırdı.

Kabul edilen öneriye göre, Cumhurbaşkanı’nın kanunları inceleme süresi 15 günden 10’a düşürüldü.

Ayrıca Meclis, Köşk’ün geri gönderdiği kanunu aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı 5 gün içerisinde ilgili kanunları yayımlamak zorunda. Bu noktada Cumhurbaşkanı, belirtilen sürelerde kanunları yayımlamazsa, Meclis Başkanı devreye girip kanunları yayımlayabilecek.

Meclis Başkanı’na verilen kanunlara yayımlama yetkisini AKP’li anayasa uzlaşma Komisyonu üyeleri önerdi. AKP'li üyeler öneriye gerekçe olarak Cumhurbaşkanı’nın "sümen altı vetosu" yapma tehlikesini gösterdi. Bu gerekçe Erdoğan-Gül çekişmesinin bir yansıması olarak yorumlandı.

Bölünme masasındaki bir diğer kritik konuda kanunların genel kurulda görüşülme esaslarıydı. AKP bu konuda, Amerikan modelini önerdi. Öneriye göre madde görüşmeleri Genel Kurul’da yapılmayacak, görüşmeleri ilgili komisyonlarda yapılacak. Komisyonda görüşülen maddeler Genel Kurul'da tek bir madde gibi oylanacak. AKP'nin bu önerisine CHP’li komisyon üyelerinden eleştiri geldi. 

ulusalkanal
Sitene Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com