Türkiye’de yok satıyor

25 Mart 2013 Pazartesi

Sağlığa zararlı diye birçok ülkenin yasakladığı e-sigara, yok satıyor

Meyve ve alkol aromalı çeşitleriyle Türkiye’ye yasadışı yollardan giren e-sigaralar tek bir çekişte çok fazla dozda nikotinin vücuda alınmasına neden oluyor
TÜR­Kİ­YE­‘de 15 ya­şın­dan bü­yük her 100 ki­şi­den 27’si si­ga­ra içi­yor. Si­ga­ra­yı bı­rak­ma­yı plan­la­yan­la­rın ora­nı ise yüz­de 35.4’e ula­şı­yor. 2008 yı­lın­da uy­gu­la­ma­ya ko­nu­lan ka­pa­lı alan­lar­da si­ga­ra iç­me ya­sa­ğı­nın ar­dın­dan ar­tan bu oran, bir an­da ni­ko­tin bant­la­rın­dan si­ga­ra sa­kız­la­rı­na, bit­ki­sel tab­let­ler­den elek­tro­nik si­ga­ra­la­ra (e-si­ga­ra) ka­dar on­lar­ca ürü­nün sa­tı­şa su­nul­du­ğu dev bir sek­tör ya­rat­tı.
An­cak geç­ti­ği­miz haf­ta­lar­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­’n­dan ya­pı­lan uya­rı, si­ga­ra tir­ya­ki­le­ri­nin ye­ni bir teh­li­ke­nin eşi­ğin­de ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­du. Ba­kan­lık, elek­tro­nik si­ga­ra­la­rın kan­se­ro­jen ol­du­ğu bi­li­nen nit­ro­sa­mi­ne içer­di­ği­ni ve bir­çok ül­ke­de ya­sak­lan­dı­ğı­nı açık­la­dı. Ay­rı­ca, bu ürün­le­rin için­de de ni­ko­tin bu­lun­ma­sı, tek bir çe­kiş­te çok faz­la doz­da ni­ko­tin vü­cu­da alın­ma­sı­na ne­den olu­yor. Ak­ci­ğer ve so­lu­num yo­lu uz­man­la­rı ise, te­nef­füs edi­len bu­ha­rın so­lu­num yo­lu ve ak­ci­ğe­re önem­li za­rar­la­rı do­ku­na­ca­ğı­na dik­kat çe­ki­yor­lar.
Ka­çak ge­ti­ri­li­yor
Ba­kan­lık, bu ürün­le­rin it­ha­lat iz­ni­nin ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­tir­ken, elek­tro­nik si­ga­ra­la­rın ka­çak yol­lar­la ül­ke­ye so­kul­du­ğu açık­lan­dı. Bir­çok ül­ke­de tıb­bi ci­haz ola­rak sa­tı­şı ruh­sa­ta bağ­lı olan elek­tro­nik si­ga­ra­nın Bre­zil­ya, Tay­land, Sin­ga­pur, Nor­veç, İs­viç­re ve Avus­tral­ya gi­bi ül­ke­ler­de ise sa­tı­şı ya­sak. Al­man­ya­’da e-si­ga­ra kul­la­nı­mı 1.5 mil­yo­na ula­şır­ken, İn­gil­te­re­’de 1 mil­yon, Ame­ri­ka­’da ise 10 mil­yon­dan faz­la e-si­ga­ra kul­la­nı­cı­sı ol­du­ğu ifa­de edi­li­yor.
Gö­rü­nü­şüy­le si­ga­ra­yı tak­lit eden, kul­la­nı­cı­nın ni­ko­tin bu­ha­rı çek­me­si­ni sağ­la­yan ba­tar­ya­lı bu ci­haz­lar Tür­ki­ye­’de özel­lik­le in­ter­net ara­cı­lı­ğıy­la 100 ila 500 TL ara­sın­da de­ği­şen fi­yat­lar­la sa­tı­lı­yor. Bu ürün­ler, özel­lik­le genç­le­rin il­gi­si­ni çe­ke­cek şe­kil­de, mey­ve­li, tat­lı, al­kol­lü se­çe­nek­le­ri ile pa­zar­la­nı­yor.
Ba­ğım­lı­lı­ğa yol açı­yor
Bu ürü­nü mil­yon­lar­ca genç için ye­ni bir ba­ğım­lı­lık ka­pı­sı ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Türk To­raks Der­ne­ği bu ko­nu­da bir ça­lış­ma ya­yın­la­dı. Gö­ğüs has­ta­lık­la­rı uz­man­la­rı ve so­lu­num has­ta­lık­la­rı ala­nın­da ça­lı­şan he­kim­ler ta­ra­fından ku­ru­lan Türk To­raks Der­ne­ği Tü­tün Kon­tro­lü Ça­lış­ma Gru­bu, e-si­ga­ra­nın halk sağ­lı­ğı üze­ri­ne et­ki­le­ri ile il­gi­li pek çok so­ru­nun ce­vap­lan­ma­dı­ğı­nı bil­di­ri­yor. Der­nek, Ame­ri­kan Gı­da ve İlaç Da­ire­si­’nin (FDA) e-si­ga­ra­ya yö­ne­lik yap­tı­ğı ana­liz­ler­le doğ­rul­tu­sun­da, e-si­ga­ra­’nın ki­şi­de ba­ğım­lı­lı­ğa yol aça­bile­ce­ği ve kar­tuş­la­rın ni­ko­tin sı­zın­tı­sı ya­pa­rak cil­din faz­la ni­ko­ti­ne ma­ruz kal­ma­sı­na ve hat­ta ze­hir­len­me­ye yol aça­bil­di­ği­ni vur­gu­lu­yor.
ABD dört yıl önce uyardı
AB­D’­nin ilaç ve gı­da oto­ri­te­si “Fo­od and Drug Ad­mi­nis­tra­ti­on” (FDA) 2 fir­ma­ya ait 18 çe­şit elek­tro­nik si­ga­ra kar­tu­şu üze­rin­de yap­tı­ğı in­ce­le­me­de, ör­nek­le­rin ya­rı­sı­nın kan­se­ro­jen ol­du­ğu bi­li­nen ve tü­tün­de de yer alan nit­ro­sa­mi­ne içer­di­ği be­lir­le­nir­ken, yüz­de 1 ora­nın­da in­san­lar için tok­sik ol­du­ğu bi­li­nen di­eti­len gli­kol sap­tan­dı. Araştırma e-si­ga­ra­nın “masum” olmadığını gösterdi.
İkisi bir arada kullanılıyor
E-si­ga­ra kul­la­nı­cı­la­rı, web si­te­le­rin­de yer alan e-si­ga­ra­nın da­ha az tok­sik ol­du­ğu, si­ga­ra bı­rak­ma ci­ha­zı ola­rak kul­la­nı­la­bi­le­ce­ği ve pa­sif ma­ru­zi­ye­te se­be­bi­yet ver­me­ye­ce­ği gi­bi id­di­alar­dan et­ki­le­ni­yor. Ay­rı­ca, ya­pı­lan araş­tır­ma­lar e-si­ga­ra­nın si­ga­ra­yı bı­rak­tı­ran bir ürün ol­mak­tan çok yay­gın ola­rak si­ga­ra­yla bir­lik­te kul­la­nı­lan ürün sta­tü­sün­de ol­du­ğu­nu gös­ter­di.
sozcu.com.tr
Sitene Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler...

 
Kemalist Kuvvet © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum
www.yuzde55.com